Endometrios: Ett perspektiv från kinesisk medicin

Endometrios är en vanlig orsak till bäckensmärta och kan utgöra betydande utmaningar, inklusive potentiella effekter på fertiliteten. På The Health Station förstår vi hur endometrios kan visa sig i olika former, från att orsaka smärtsamma, kraftiga eller oregelbundna menstruationer till att vara asymptomatisk och endast upptäckas under behandling för infertilitet. 

Det uppmuntrande nyheterna är att kinesisk medicin har visat anmärkningsvärda resultat i hanteringen av detta tillstånd. Varje gång jag behandlar detta, är jag lika exalterad över resultaten. Många av mina patienter rapporterar upp till en 50% minskning av smärta redan inom den första månaden av behandlingen, vilket vanligtvis utvecklas ytterligare ner till "endast lätta kramper" under de följande månaderna med fortsatt behandling. Symtom som ofta är associerade med endometrios, såsom IBS-liknande symtom, humörsvängningar, oregelbunden kroppstemperatur och trötthet, tenderar också att förbättras avsevärt. Kinesisk medicin syftar till att adressera roten till problemet, inte bara symtomen, vilket är varför vi ofta ser en omfattande förbättring av hälsan.

Förståelse av Endometrios

Detta tillstånd inträffar när vävnad liknande livmoderns slemhinna växer utanför den, och fäster vid andra bäckenorgan. Denna ektopiska vävnad svarar på hormonella förändringar, vilket leder till en cykel av blödningar med ingenstans att ta vägen, vilket kan orsaka inflammation, ärrbildning och sammanväxningar, ofta kallade "chokladcyster" på grund av deras utseende.

Orsaken till endometrios är okänd, men det finns ett antal teorier. Den mest troliga förklaringen är att det finns ett bakåtflöde av menstruationsblod under mensen, och att endometrieceller förflyttar sig genom äggledarna och in i bukhålan. Det finns dock forskare som har föreslagit att bitar av endometriet redan finns i bukhålan vid födseln eller att cellerna som bekläder buk- och bäckenhålorna härstammar från embryonala celler och har potential att specialiseras och bli endometrieceller. Men ingen vet varför dessa celler plötsligt skulle förändras och uppfylla denna potential.

Symtom och Diagnos

Medan bäckensmärta, särskilt under menstruation, är ett kännetecken för endometrios, kan dess närvaro också leda till smärta under samlag, tarmrörelser, urinering och oregelbunden blödning. Det är avgörande att känna igen att svårighetsgraden av symtomen inte nödvändigtvis korrelerar med tillståndets omfattning. Diagnos kräver ofta en bäckenundersökning, ultraljud och bekräftelse genom laparoskopi.

Det Kinesiska Medicinperspektivet

I kinesisk medicin tillskrivs ofta endometrios till blodstas, men en noggrann terapeut kommer att utforska och behandla den underliggande orsaken. Behandlingar kan inkludera akupunktur, som är känt för att främja blodcirkulation, reglera hormoner och tillhandahålla antiinflammatoriska och smärtlindrande fördelar. Jag kombinerar akupunktur med örtmedicin, genom att förskriva en anpassad formel för att adressera individuella mönster av disharmoni.

Nyckelörter* som används på vår klinik kan inkludera:

  • - Pu huang och San qi för att stoppa överdriven blödning.

  • - Yan hu suo, Tao ren och Mo yao för smärtreducering.

  • - E zhu och Zao ci för att minska massor.

  • - Chai hu, Xiang fu och Chi shao för att röra Qi.

  • - Chuan xiong, Dang gui och Dan shen för att förbättra blodcirkulationen.

  • - Gui zhi, Gan jiang och Xu duan för uppvärmning.

  • - Mu dan pi, Zhi zi och Gui ban för att lindra inflammation.

Självhjälpsråd

Utöver professionell behandling kan vissa självvårdåtgärder vara fördelaktiga:

  • Regelbundna akupunktursessioner för förbättrat blodflöde och smärtlindring.

  • Skräddarsydd kinesisk örtmedicin kan lindra smärta och förhindra vävnadsproliferation.

  • Varma ricinoljepaket kan ge symtomlindring.

  • Undvik yoga-inversioner under menstruation för att förhindra motflöde av menstruationsblod.

  • Träna regelbundet för att förbättra blodcirkulationen och behandlingsresponsen.

  • Stöd leverfunktionen för att hantera östrogennivåer genom att begränsa alkohol och koffein, och diskutera leverstödjande örter med din praktiker.

  • Många upplever att det hjälper att anta en diet med låg fetthalt, hög fiber och mestadels baserad på växter för att lindra några av de symtom som är förknippade med endometrios. På The Health Station utvärderar jag din diet och hjälper dig att göra justeringar om dessa behövs.

 Patientcitat:

“Jag är så lycklig och tacksam att jag träffade Adinda. Mitt liv har helt förändrats sedan vi började arbeta med att lösa min endometrios. Jag hade en svår form av endometrios, med smärta under min ägglossning, extrema humörsvängningar under andra hälften av min cykel och en outhärdlig smärtnivå under mina menstruationer som började redan 5 dagar innan. Jag hade också diarré och skarp smärta i tjocktarmen när mina menstruationer började. Mina cykler var ganska korta så det betydde att jag led av dessa symtom i stort sett de flesta av mina dagar. Endast några dagar efter mina menstruationer mådde jag bra, men då kände jag mig utmattad av all smärta jag hade gått igenom. Och sedan skulle det börja om igen. Allt detta är så mycket bättre och det gick så snabbt också! Jag behöver inte längre sjukskriva mig från jobbet av den här anledningen, jag har mer frihet i mitt sociala liv, mitt förhållande är under mindre tryck. Så många fördelar. Jag känner att jag äntligen håller på att bli den person jag en gång var.”

* Viktigt att notera: Kinesiska medicinalörter bör aldrig användas som enskilda örter. Använd dem alltid i kombination med andra örter i en formel, som förskrivs av din terapeut. Börja aldrig använda någon av dessa örter utan handledning. Det är mycket viktigt. Örter har en annan verkan när de tas ensamma. Det är interaktionen med de andra örterna som gör dem effektiva på ett specifikt sätt.

Föregående
Föregående

Patienten berättar om endometrios

Nästa
Nästa

Fibromyalgi och autoimmun sjukdom