LångtidsCovid och Kinesisk Medicin

Utforska de underliggande orsakerna till långtidscovid och insikterna från traditionell kinesisk medicin

COVID-19-pandemin har resulterat i miljontals fall över hela världen, och även om svårighetsgraden av symtomen kan ha minskat med nyare stammar fortsätter tillståndet som kallas långtidscovid att påverka ett stort antal patienter. Långtidscovid, eller post-COVID-19-syndrom, avser kvarstående symtom efter 12 veckor. De vanligaste symtomen är trötthet, andnöd, hjärtklappning, bröstsmärta, kognitiv nedsättning, muskelvärk och neuropatiska problem. Trots omfattande forskning förblir långtidscovid svårbegriplig för västerländsk medicin. Men kinesisk medicin, som har en rik historia av att behandla epidemiska sjukdomar, har många diagnostiska modeller som kan belysa utvecklingen och behandlingen av långtidscovid. I den här artikeln kommer vi att utforska vad studier hittills har visat om långtidscovid och dra paralleller med traditionella förståelser av dess patofysiologi. Medan en detaljerad förklaring av kinesisk medicinteori ligger utanför ramen för den här artikeln är det viktigt att överväga insikten som traditionella metoder kan ge i vår strävan att bättre förstå långtidscovid.

Påverkan av SARS-CoV-2 på kroppen

Studier har visat att COVID-19 har fem stadier under den akuta fasen av infektionen: det virala symtomstadiet, det tidiga inflammationsstadiet, det sekundära infektionsstadiet, det multisystemiska inflammationsstadiet och svansstadiet. Under det virala stadiet kan vanliga symtom som hosta, rinnande näsa, muskelvärk, feber och huvudvärk förekomma. I allvarliga fall kan organskador och vävnadsskador som lungfibros, nervskador och blodsjukdomar förekomma. Dessa skador orsakas av olika faktorer som direkt cellskada, inflammation, problem med immunsystemet och celldöd. Dessa skador kan uppstå i flera organ som hjärnan, levern, hjärtat och reproduktionssystemet. Om inflammationen blir för svår kan sjukhusvård behövas eftersom den kan leda till organsvikt och död.

Traditionell kinesisk medicin har använts i århundraden för att behandla virusutbrott. Under COVID-19-pandemin har formeln Qing Fei Pai Du Tang visat sig vara effektiv för att minska svårighetsgraden av sjukdomen och förhindra sjukhusvistelse och död. Denna formel består av fyra traditionella formler som behandlar de huvudsakliga problemen med COVID-19. Studier har visat att formeln kan minska sjukhusvistelse och dödlighet med 50%. Formeln har anti-virala, anti-inflammatoriska och febernedsättande effekter och kan förhindra att viruset kommer in i cellerna genom att blockera virusets spikprotein från att fästa vid ACE-2-receptorerna.

Andra traditionella formler har också använts och forskats på för deras effektivitet vid behandling av virusinfektioner. Forskning pågår om föreningar i örtmediciner som kan blockera virusets spikprotein. Ju tidigare behandlingen ges desto större är sannolikheten för ett bra resultat.

Pågående inflammation efter COVID-19

COVID-19 orsakar inflammation i kroppen, särskilt i det akuta skedet av infektionen. Immunsystemet utlöser ett inflammatoriskt svar när viruset tränger in i cellerna genom ACE-2-receptorer. De flesta COVID-patienter återhämtar sig från denna inflammation, men vissa kan uppleva den under lång tid efter att infektionen har gått över. Detta kallas långtidscovid, och det kan orsaka trötthet, muskelvärk, hjärndimma och möjlig skada på organ och vävnader. I traditionell kinesisk medicin motsvarar långtidscovid vad vi kallar “smouldering”; låggradig värme som förbrukar kroppsvätskor och försvagar patienterna ytterligare, vilket resulterar i en brist på organ qi (funktion) och yin (struktur). Som behandling används medicinska örter för att återställa kroppens balans och stärka dess organ och funktion. Det är viktigt att först få kontroll över inflammationen innan man återställer balansen, eftersom ökad energinivå snabbt kan förvärra inflammationen. Vissa patienter med långtidscovid kan också ha ett tillstånd som kallas Mast Cell Activation Syndrome, vilket orsakar överproduktion av inflammatoriska cytokiner och histamin, vilket leder till återfall av symtom vid fysisk aktivitet.

 
Viral persistens och dysreglerat immunförsvar

Personer med långtidscovid (LC) har (enligt studier) fortfarande viruspartiklar i kroppen och tarmen, även efter att den ursprungliga infektionen har gått över. Detta kan orsaka ett ihållande reaktivt immunförsvar och pågående inflammation, vilket leder till trötthet, muskelvärk, hjärndimma och möjlig skada på organ. Vissa studier har kopplat detta till låga nivåer av kortisol, som hjälper till att kontrollera inflammationen, och reaktivering av andra virus som Epstein-Barr och Herpes. Det undersöks fortfarande om det försvagade immunförsvaret är orsaken till reaktiveringen. Många har dragit paralleller mellan långtidscovid och andra kroniska postvirala tillstånd som kroniskt trötthetssyndrom (CFS) och myalgisk encefalomyelit (ME). Kinesisk medicin har ett begrepp om ”Lingering Pathogenic Factors” (LPFs) som kan orsaka pågående symtom efter en akut virusinfektion. Dessa kan inkludera återkommande halsont, svullna lymfkörtlar, muskelvärk, hosta, matsmältningsproblem, mild feber, hudutslag, trötthet och utmattning. Kinesisk medicin har ett diagnostiskt ramverk för att förstå vilka vävnader och organ som är mest drabbade och hur man behandlar dessa LPFs med örtformler som syftar till att harmonisera immunsvaret och bli av med de dolda patogenerna. Detta har varit till hjälp vid behandling av patienter med långtidscovid.

Blodkoagulationsproblem

Vissa personer som haft ett allvarligt fall av COVID-19 är mer benägna att få problem med blodproppar. Det beror på att viruset kan orsaka inflammation i blodkärlen och lungorna, vilket kan leda till ökad produktion av ett ämne som kallas fibrinogen och orsaka att blodet koagulerar lättare. Vissa personer som har återhämtat sig från COVID-19 eller som har långtidscovid lider också av “Blood Stasis”, vilket innebär att deras blod inte flyter så bra som det borde. Detta kan leda till symtom som andnöd, bröstsmärta och hjärtproblem. För att behandla dessa problem använder utövare av kinesisk medicin ofta örter och formler som kan hjälpa till att öka blodflödet och minska risken för koagulering. Några vanliga formler som används för detta inkluderar Xue Fu Zhu Yu Tang och variationer av den (anpassad till patients specifika diagnos), samt örter som Dan Shen, Tao Ren, Hong Hua och Hu Zhang. Dessa formler innehåller ofta flera örter som hjälper till att åtgärda ”Blood Stasis”, vilket är ett vanligt inslag i långtidscovid. Det är viktigt att notera att upprepad exponering för spikproteinet i viruset kan öka risken för inflammation och blodsjukdomar, och effekterna av denna upprepade exponering är inte helt klarlagda.

 

Mikrobiomet hos covid- och long covid-patienter

Mikrobiomet, som består av ett stort antal bakterier, virus, svampar och andra organismer, spelar en avgörande roll för vår hälsa. Det påverkar vårt immunförsvar och hur vår kropp bekämpar infektioner. Våra lungor, liksom andra delar av vår kropp, har sitt eget mikrobiom som är kopplat till vårt matsmältningssystem. Enligt kinesisk medicin finns det ett starkt samband mellan lunga och mjälte (matsmältningssystemet). Studier har visat att personer med långtidscovid har förändringar i sitt mikrobiom, med fler skadliga bakterier och färre hjälpsamma bakterier. Detta kallas “fukt” i kinesisk medicin och kan behandlas med örter som dränerar, torkar eller underlättar omvandlingen av fukt för att möjliggöra bättre funktion och cirkulation. Det är viktigt att ta hänsyn till mikrobiomens hälsa vid behandling av långtidscovid. Örter kan ändra sammansättningen av mikrobiomet, vilket kan hjälpa till med återhämtningen. Kinesiska läkemedel som kallas tonika kan också hjälpa till att återuppbygga styrka och hälsa genom att främja tillväxten av hjälpsamma bakterier i tarmen.

 

Mitokondriell dysfunktion

Personer med långtidscovid har ofta symtom som är mycket lika dem som drabbas av myalgisk encefalomyelit/kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS). Forskare undersöker om tröttheten hos patienter med långtidscovid orsakas av problem med mitokondrierna, som producerar energi i kroppen. Man utforskar användningen av kinesiska örter som antioxidanter för att reglera mitokondrierna och behandla trötthet. Användningen av adaptogena örter, som kan behandla flera faktorer som påverkar mitokondrierna, studeras också. I min egen kliniska erfarenhet har användningen av adaptogena örter visat sig framgångsrik i sin förmåga att behandla flera faktorer som påverkar mitokondrierna.

 

Riskfaktorer för långtidscovid

Studier tyder på att vissa faktorer kan öka risken för att utveckla långtidscovid, till exempel att vara över 50 år gammal, ha befintliga hälsotillstånd som diabetes, fetma, astma, psykiatriska tillstånd, immunsuppression eller hjärtsjukdom samt att haft en svår akut fas av sjukdomen. Dessa kroniska tillstånd kan försvaga en patient så mycket att ett robust immunförsvar inte uppstår i den akuta fasen av en virusinfektion så att kroppen inte kan “ventilera” eller neutralisera patogenen helt. Kvinnor i allmänhet verkar mer benägna att drabbas av långtidscovid jämfört med män, även om män tenderar att drabbas av svårare akuta symtom under aktiv infektion. Användningen av antibiotika och receptfria läkemedel i den akuta fasen av sjukdomen kan också bidra till långtidscovid eftersom det kan hindra kroppen från att helt bli av med viruset. En kost som är hög i inflammatoriska livsmedel, exponering för kemikalier (även i vår livsmedelskedja) och dålig tarmhälsa (mikrobiom) kan också öka risken. Det finns dock inte mycket forskning som fokuserar på alla dessa faktorer. Ansträngande träning och emotionell stress kan också förvärra symtomen på långtidscovid. Ansträngande träning är per definition inflammatorisk. Vissa studier har visat att på dag 7 eller 8 av covid-infektionen, när många symtom på virusreplikationsfasen avtar och patienterna faktiskt kan känna sig som om de återhämtar sig bra, är en farlig period där det sekundära inflammatoriska stadiet kan utvecklas snabbt. Det finns en idé om att träning vid detta stadium av sjukdomen ökar risken för en okontrollerad inflammatorisk reaktion. Kan detta vara anledningen till varför så många patienter med långtidscovid rapporterar att de varit friska och välmående före covid, tränat 5 gånger i veckan eller haft dagliga ansträngande träningspass på gymmet, för att sedan drabbas av de förlamande effekterna av långtidscovid på grund av för tidig återgång till träningen?

 

Patientråd

Patienter rekommenderas att undvika intensiv fysisk aktivitet. Mjuk träning som Qi Gong kan vara till hjälp för att återhämta sig från långtidscovid. Andra livsstilsaspekter är också viktiga i hanteringen av långtidscovid. Till exempel kostanpassning och att hitta sätt att hantera känslor/stressorer som har stor inverkan på den allmänna cirkulationen och funktionen hos olika organ enligt kinesisk medicin. Drabbade av långtidscovid kan förståeligt nog vara deprimerade, rädda för pågående dysfunktion, arga över att de inte förbättras eller helt enkelt frustrerade över att vara dåligt förstådda. Akupunktur och örtmedicin samt en behandlare som lyssnar och förstår deras varierade och ibland förvirrande lista över symtom kan göra mycket för att lugna själen och påbörja resan tillbaka mot hälsa.

Obs: nämnda örtformler bör aldrig användas utan vägledning av en utbildad utövare. Örtmedicin fungerar bara när diagnosen är rätt och kan potentiellt vara skadlig om den används i kombination med olämpliga underliggande orsaker.

Föregående
Föregående

Fibromyalgi och autoimmun sjukdom

Nästa
Nästa

At läka från kronisk inflammatorisk sjukdom